background left
background right

Πώς να κάνετε την άσκηση συνήθεια

Ας το παραδεχτούμε, δεν είναι δα πολύ δύσκολο να ξεκινήσει κανείς μια μικρή ρουτίνα ασκήσεων στο γυμναστήριο ή ακόμα και στο σπίτι του. Άλλωστε αρκετοί από εμάς, το έχουν δοκιμάσει περισσότερες από μία φορές. Το πρόβλημα είναι πως ο αρχικός ενθουσιασμός και η όρεξη μας για γυμναστική πέφτει, όταν μας αποσπούν την προσοχή άλλα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας, ή δε βλέπουμε αποτελέσματα όσο γρήγορα θα θέλαμε. Έτσι η αρχική προσπάθεια εγκαταλείπεται γρήγορα και το σώμα μας επανέρχεται στην κακή κατάσταση και την αδράνεια της καθιστικής ζωής.

Εφόσον λοιπόν χρειάζεστε μια έξτρα ώθηση για να βάλετε μια και καλή τη γυμναστική στη ζωή σας, σας έχουμε ετοιμάσει μια μικρή λίστα με συμβουλές.

Κάνετε μια ποικιλία από δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

Δεν υπάρχει κανόνας που λέει ότι πρέπει να πάτε σε ένα γυμναστήριο ή να αγοράσετε ειδικό εξοπλισμό για να γυμναστείτε. Είναι καιρός να ξεφύγουμε από τις παλιές αντιλήψεις μιας στρατιωτικοποιημένης άσκησης για τη σωματική δραστηριότητα. Έχοντας μια ποικιλία δραστηριοτήτων (όπως βάρη, βάδισμα, τρέξιμο, τένις, ποδηλασία, μαθήματα αεροβικής γυμναστικής) θα εξασφαλίσετε πως μπορείτε να κάνετε κάτι, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες ή την ώρα της ημέρας.

Γυμναστείτε μαζί με άλλα πρόσωπα.

Η κοινωνική πτυχή της άσκησης είναι σημαντικό στοιχείο για την επαναληπτικότητά της. Αν δοκιμάσετε να ασκηθείτε μόνοι σας μπορεί εύκολα να εγκαταλείψετε την προσπάθεια, αλλά αν έχετε συμφωνήσει να περπατήσετε με φίλους μετά το δείπνο, τότε θα προσπαθήσετε να μην τους απογοητεύσετε. Κάνοντας από κοινού μια σειρά από ασκήσεις κάθε πρωί με το φίλο ή τη φίλη σας, θα έχετε ένα έξτρα κίνητρο να κάνετε τη γυμναστική μέρος της καθημερινότητάς σας. Αν μάλιστα έχετε σκυλί, τί καλύτερο από έναν ωραίο περίπατο μαζί με το τετράποδο φιλαράκι σας, που θα τον απολαύσετε και οι δύο.

Κάντε την άσκηση προτεραιότητα.

Η ώρα της γυμναστικής θα πρέπει να γίνει αδιαπραγμάτευτη. Αν αρχίσετε να αναβάλετε την εκγύμναση για μικροπράγματα, πολύ γρήγορα η ώρα της άθλησης θα αποτελέσει παρελθόν από το πρόγραμμά σας. Αν θέλετε να σεβαστείτε το σώμα σας και την υγεία σας, πρέπει να αφιερώσετε το χρόνο που του αξίζει. Οι φίλοι σας και τα μέλη της οικογένειας θα μάθουν ότι αυτό είναι μέρος της ταυτότητάς σας, και θα αντιληφθούν πως η ώρα που δαπανάτε για τις ασκήσεις σας, είναι σημαντική και έχει προτεραιότητα.

Παρακολουθήστε την πρόοδό σας.

Είναι σπουδαίο όταν τα ρούχα σας ταιριάζουν καλύτερα, όταν διανύεται με τα πόδια περισσότερα χιλιόμετρα χωρίς να κουραστείτε ή όταν μπορείτε να σηκώνετε ολοένα και μεγαλύτερα βάρη. Αν νιώσετε πως έχετε περισσότερη ενέργεια από ότι πριν, πως οι μύες σας δεν πιάνονται με την πρώτη άσκηση όπως παλιότερα, ή αν ο γιατρός σας διαπιστώσει πως τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης ή της χοληστερίνης σας, έχουν βελτιωθεί, σημαίνει πως κάνετε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας.

Προφανώς το να μπορέσετε να βάλετε ένα τζην που φορούσατε όταν ήσασταν νεότεροι αποτελεί από μόνο του μια μικρή νότα χαράς και ευχαρίστησης. Δε χρειάζεται όμως να είναι η μοναδική ανταμοιβή σας για κάτι που κάνετε με επιτυχία. Μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας ένα έξτρα κίνητρο θέτοντας στόχους. Αν για παράδειγμα έχετε κάνει το περπάτημα καθημερινή συνήθεια και έχετε χάσει εκείνα τα πέντε παραπανίσια κιλά που σας ενοχλούσαν, είναι καιρός να χαρίσετε στον εαυτό σας ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που θα κάνουν αυτή την οφέλιμη, καθημερινή σας συνήθεια ακόμη πιο άνετη και απολαυστική.