background left
background right

Oφέλη της γυμναστικής

Έχετε διαβάσει πως η άσκηση είναι ωφέλιμη για την υγεία σας... Ξέρετε όμως σε πόσα πράγματα αλήθεια σας βοηθάει;

Θέλετε να αισθάνεστε καλύτερα και να έχετε περισσότερη ενέργεια; Τα οφέλη για την υγεία από την τακτική άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Μπορείτε να τα απολαύσετε ανεξάρτητα από την ηλικία σας, το φύλο ή την σωματική ικανότητά σας. Δείτε σε πόσα σημεία μπορεί η τακτική σωματική δραστηριότητα να βελτιώσει τον τρόπο ζωής και την υγεία σας.

Αποτελεσματικός έλεγχος του βάρους σας.

Η άσκηση μπορεί να σας ενισχύσει να έχετε την απαραίτητη απώλεια βάρους, ή να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα κιλά σας στα επιθυμητά επίπεδα. Όταν συμμετέχετε σε φυσική δραστηριότητα, θα κάψετε θερμίδες. Όσο πιο έντονη η δραστηριότητα, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε. Δεν χρειάζεται να δαπανήσετε ατέλειωτες ώρες για να αποκομίσετε τα οφέλη της απώλειας κιλών. Ακόμη και χωρίς οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα, μπορείτε να δείτε αποτελέσματα αρκεί να γίνετε πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τρόπους απλούς όπως να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή να κάνετε συχνά δουλειές του σπιτιού σας όπως το σκούπισμα.

Καταπολέμηση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ανησυχείτε για τις καρδιακές παθήσεις; Επιθυμείτε να αποτρέψετε την υψηλή αρτηριακή πίεση; Ανεξάρτητα από το τρέχον βάρος σας, με τη συχνή γυμναστική μπορείτε να ενισχύσετε την HDL (High-Density Lipoprotein), ή αλλιώς την "καλή" χοληστερόλη σας και να μειώσετε τα ανθυγιεινά τριγλυκερίδια. Αυτοί οι δύο παράγοντες βοηθούν το αίμα σας να ρέει ομαλά στα αγγεία, και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Στην πραγματικότητα, η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε ή να διαχειριστείτε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη τύπου 2, της κατάθλιψης κ.ο.κ..

Βελτίωση της διάθεσης.

Χρειάζεστε ένα ψυχολογικό ανέβασμα; Θέλετε να ξεδώσετε λίγο μετά από μια πιεστική και αγχωτική ημέρα; Μια προπόνηση στο γυμναστήριο ή ένα σβέλτο 30-λεπτο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει. Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει διάφορες χημικές ουσίες στον ανθρώπινο εγκέφαλο που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι και πιο χαλαροί. Αν μάλιστα αθλείστε τακτικά, τότε θα αισθάνεστε πιο άνετα με την εμφάνισή σας, και θα ενισχύσετε σημαντικά τόσο την αυτοπεποίθηση όσο και την αυτοεκτίμησή σας.

Αύξηση της ενέργειας.

Γυρνάτε ασθμαίνων από ψώνια ή δουλειές του σπιτιού; Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη των μυών σας και να αυξήσετε την αντοχή σας. Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα αυξάνουν την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στους ιστούς σας και βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα σας να λειτουργήσει πιο αποδοτικά. Και όταν η καρδιά και οι πνεύμονές σας εργάζονται πιο αποτελεσματικά, έχετε περισσότερη ενέργεια να δαπανήσετε για τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Καλύτερος ύπνος.

Πασχίζετε να κοιμηθείτε; Ή να μείνετε κοιμισμένος; Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και να απολαύσετε έναν πιο βαθύ και αναζωογονητικό ύπνο. Απλά μην ασκηθείτε λίγο πριν πέσετε για ύπνο, γιατί η ενεργοποίηση αυτή μπορεί να σας κρατήσει σε εγρήγορση μέχρι αργά.

Καλύτερη Σεξουαλική ζωή.

Αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι ή πολύ ντεφορμέ για να απολαύσετε τη σωματική επαφή; Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας αφήσει ενεργοποιημένο και να έχει πολύ θετική επίδραση στη σεξουαλική σας ζωή. Αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα οφέλη. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ερωτική διάθεση τις γυναίκες. Αντίστοιχα οι άνδρες που ασκούνται συχνά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας από ό, τι οι άνδρες που δεν ασκούνται.

Διασκέδαση και ψυχική υγεία.

Η άθληση και η φυσική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο να περάσετε ευχάριστα το χρόνο σας. Σας δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσετε, να απολαύσετε την ύπαιθρο ή απλά να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας κάνουν ευτυχισμένο. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με την οικογένεια ή τους φίλους σας αθλούμενοι σε ένα διασκεδαστικό ομαδικό σπορ ή μια συνδυασμένη σωματική δραστηριότητα. Οργανώστε ένα μικρό τουρνουά ποδοσφαίρου κάντε ένα μάθημα χορού, ή πηγαίνετε για πεζοπορία σε όμορφα μονοπάτια. Βρείτε μια φυσική δραστηριότητα που απολαμβάνετε, και κάντε την. Αν τη βαρεθείτε, δοκιμάστε πάλι κάτι νέο.